Ειδήσεις - Νέα

 

Χθες το απόγευμα παρακολουθήσαμε μια επιστημονική εσπερίδα στην Σητεία με θέμα Μάθε για την ΥΠΕΡΤΑΣΗ...Ζήσε χωρίς ΠΙΕΣΗ που διοργανώθηκε από το ΤΕΙ Σητείας.

Πρέπει να ομολογήσω ότι έμεινα έκπληκτος από την αρτιότητα και την βιβλιογραφική  τεκμηρίωση όλων των παρουσιάσεων, και κυρίως των νέων επαγγελματιών υγείας, των φοιτητών που σου ενέπνεαν απόλυτη αισιοδοξία.

Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος και γιατί θέματα που από χρόνια βάζουμε στο χώρο της υγεία τώρα πια συζητούνται με πάθος, και οι προτάσεις που απορρέουν έρχονται βροχή.

Το πρώτο ζήτημα έχει να κάνει με την ΠΦΥ και αποτελεί την μοναδική πρόταση για την προαγωγή της Υγείας της κοινότητας για τον απλό λόγο ότι βασικό χαρακτηριστικό της είναι ισότητα, και η προσβασιμότητα. Επίσης  η εξοικονόμηση πόρων από την πλήρη ανάπτυξη της ΠΦΥ λύνει οριστικά το ζήτημα της Υγείας στην χώρα μας.

Το δεύτερο πολύ σπουδαίο ζήτημα που αναπτύχθηκε στο περιθώριο της εσπερίδας, ήταν η ανάγκη εξωστρέφειας του συστήματος Υγείας.   

Το σύστημα Υγείας  από μόνο του, λόγο και των ιδιαιτεροτήτων του, προάγει την εσωστρέφεια και την απομάκρυνση από τον πραγματικό του στόχο που εκτός από την Νοσηλεία είναι η κοινωνία.  Αυτό απλά σημαίνει ότι θα πρέπει να στραφεί προς την κοινωνία και να την κάνει συμμέτοχη στο γίγνεσθαι της Υγείας.  Είναι λοιπόν αναγκαίο να σπάσουν τα στεγανά των μονάδων υγείας, να κατακερματισθεί η εξουσία την οποία εκφράζουν και η κοινωνία να γίνει συμμέτοχη όχι μόνο στην χρηματοδότηση αλλά και στη λήψη αποφάσεων. Η πρόληψη, και η ενημέρωση του κοινού  για ζητήματα υγεία ίσως να  αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι αυτής πρότασης.

Το τρίτο καθαρά ιατρικό έχει να κάνει με την χρήση του άλατος και την  κακή επιρροή που έχει σε σχέση με την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τώρα πια προτείνεται ημερήσια κατανάλωση άλατος 1500mg ημερησίως που θα πει είκοσι φορές τουλάχιστον μικρότερη από αυτή που καταναλώνεται συνήθως.

Τέταρτο και ίσως σπουδαιότερο  όλων ήταν η αναφορά στην Κρητική Διατροφή.  Αναπόφευκτα θυμήθηκα   ένα καθηγητή που έλεγε: «τρείς είναι οι λευκοί δολοφόνοι στο σύγχρονο τραπέζι μας, το αλάτι, η ζάχαρη και το βούτυρο» Αν όλα αυτά κανείς τα αναβιβάσει στις διατροφικές συνήθειες του νησιού μας έχει τον παραδοσιακό τρόπο σίτισης των πατεράδων και των παππούδων μας (αν κανείς αφαιρέσει το αλάτι που όμως σε εκείνες στις περιόδους ήταν απολύτως απαραίτητο, ενώ σήμερα με αυτά που καταναλώνουμε είναι περιττό για αυτό που χρειαζόμαστε το παίρνουν από την ποικιλία  και τον τρόπο παρασκευής αυτών που καταναλώνουμε).

Πολύ σημαντική ήταν επίσης η επιστημονική τεκμηρίωση του ότι τα προϊόντα με λίγα λιπαρά μάλλον βλάπτουν περισσότερο από αυτά που περιέχουν όλα τους τα συστατικά και ο λόγος είναι απλός. Ότι αφαιρείται αντικαθίσταται από άλλα  υλικά (συνήθως άλατα) που μάλλον κακό κάνουν. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι αυτούσια προϊόντα σε μικρότερες ποσότητας.

Είναι προφανές ότι όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς τις προσπάθειες της επιστημονικής επιτροπής του ΤΕΙ Σητείας όπως επίσης τις πολύ σπουδαίες μελέτες  των γιατρών του Νοσοκομείου Σητείας.

Σας ευχαριστούμε

Για περισσότερες πληροφορίες : https://www.teicrete.gr/dd/el/node/184

 Γιώργος Πατεράκης

24Σεπτεμβρίου 2015

Τελικά είναι σίγουρο υπάρχουν Άνθρωποι και κτήνοι. Μπράβο δικέ μου... είναι σίγουρο είσαι δικός μου.

 

https://singleparent.gr/enimerosi/epikaira/xthes-sto-super-market/

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Πέντε χρόνια μνημόνια έχουν ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες μας σε τέτοιο βαθμό που σήμερα πολλοί επιστημονικοί φορείς της περιοχής μας, της πόλης του Αγίου Νικολάου,  ήρθαν σε επαφή με το κοινωνικό φαρμακείο αισθανόμενοι την ανάγκη διεύρυνσης αυτής της δραστηριότητας.

ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε πρώτα από όλα ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να έχει συνέχεια,  ότι η συνεχιζόμενη  μνημονιακή πολιτική στην πατρίδα μας θα διόγκωση την  ανθρωπιστική κρίση και ότι   θα πρέπει να περιλαμβάνει  ολόκληρο το Δήμο Αγίου Νικολάου.

Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι αυτές οι παρεμβάσεις είναι αποκλειστική υποχρέωση του κράτους και ό λόγος της παρέμβασης μας δεν είναι η απαλλαγή του, αλλά το ανάχωμα απέναντι στη λαίλαπα  της οικονομικής κρίσης και της δυστυχίας που πλανάται στην χώρα.

Σαν πρώτη δράση συζητήσαμε την συμμετοχή μας στην προσπάθεια καλυτέρευσης των ανθρωπιστικών προβλημάτων των ταλαιπωρημένων μεταναστών  του Αιγαίου. 

Πρωταρχικός μας σκοπός είναι η διερεύνηση των δραστηριοτήτων μας και η δημιουργία ενός δικτύου που θα αναγνωρίζει και θα επιλύει προβλήματα. Πρώτο μας μέλημα ό σεβασμός της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας των συμπολιτών μας.    

Η επόμενη συνάντηση έχει οριστεί για την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στις 19.00 στο χώρο του Κοινωνικού Ιατρείου. 

Η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη  όχι μόνο για την συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια αλληλεγγύης αλλά και γιατί είναι ο μόνος τρόπος για την  σύσταση ενός αγνού και αγωνιστικού κοινωνικού κινήματος.


Γ.Πατεράκης

17 Σεπτεμβρίου 2015

Μια πολύ σοβαρή προσπάθεια για τις διατροφικές συνήθεις της Κρήτης. Είναι η ίδια κουζίνα που στην μελέτη των επτά χωρών έδωσε το στίγμα για τις αιτίες των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Είναι η ίδια κουζίνα που η Ελληνική πολιτεία την μετονόμασε σε Μεσογειακή στερώντας της την ταυτότητα και την τεκμηρίωση. Είναι η ίδια κουζίνα που ακόμα και σήμερα αδαείς επιστήμονες την αλλοιώνουν βάναυσα στην προσπάθεια τους να παρουσιάσουν κάτι καινούριο και πρωτότυπο. Το πρωτότυπο είναι ένα και αυτό ονομάζεται Κρητική Διατροφή. Και φυσικά όταν κανείς προσέξει τις ποσότητες και την ποιότητα αποτελεί την απόλυτη θεραπεία για όλα τα μεταβολικά(κυρίως το Σακχαρώδη Διαβήτη) τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και την παχυσαρκία την μάστιγα της εποχής μας. Δεν μένει μόνο να ευχηθώ καλή επιτυχία στην νέα προσπάθεια του https://www.cretangastronomy.gr .

10 Αυγούστου 20154

Καλημέρα (που λέει ο λόγος).Όταν   στην κυβέρνηση ήταν οι Σαμαροβενιζελοι οι Γερμανοί διαχειριζόταν το αεροδρόμιο των Αθηνών. 

Αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:  οι Γερμανοί διαχειρίζονται 14 αεροδρόμια στην χώρα. 

Τι γίνεται έχει καταλάβει κανείς;

Ρε μπας και μας δουλεύουνε; 

Ή μήπως αυτή δεν είναι κυβέρνηση της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ;

31 Ιουλίου 2015

 

Διαβάστε παρακάτω ποιές ήταν οι προθέσεις των φίλων μας,  και τι ακριβώς ζητούσαν από την Ελλάδα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Αυτή η τοποθέτηση του Βαρουφάκη ( που με χαλά μόνο το Γιάνης μα το ένα ν) μοιάζει πολύ με την ενημέρωση της  τελευταία επίσκεψη του Ανδρέα Παπανδρέου στην σύνοδο κορυφής, όταν ξεκάθαρα παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη των λαών τελείωσε οριστικά και την θέση της πήρε η Ευρώπη των οικονομικών συμφερόντων όπου οι αποφάσεις θα παίρνονται πια πίσω από κλειστές πόρτες και με γνώμονα τα οικονομικά συμφέροντα. Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί το σχετικό  video που κατά την άποψη μου είναι συγκλονιστικό. 

Το video θα το βρείτε εδώ: www.youtube.com/watch?v=_R9xwXcyXok

Αναφορά στους «εκβιασμούς» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, κάνει σε νέο άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde Diplomatique, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην ομόλογός του, Γιάνης Βαρουφάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Σόιμπλε στις συνεδριάσεις ταπείνωνε ακόμη και τη Γαλλία.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρουφάκης, η ελληνική κυβέρνηση είχε εξαρχής καλές προθέσεις απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο ίδιος γράφει πως «κατά την πρώτη μου συνάντηση του Eurogroup, στις 11 Φεβρουαρίου, έστειλα στους συνομιλητές μου ένα απλό μήνυμα: Η κυβέρνηση μας θα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. Θα κάνουμε τα πάντα για να βρεθεί κοινό έδαφος με το Eurogroup,  έχοντας ως βάση μία τριπλή στρατηγική για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας.

1. Μια σειρά από σημαντικές  μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των θεσμών μας και την καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της ολιγαρχίας και την τοκογλυφία.

2. Εξυγίανση των οικονομικών του κράτους, μέσω ενός μέτριου αλλά βιώσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο δεν απαιτεί υπερβολικές προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα.

3. Εξορθολογισμό, ή αναδιάρθρωση της δομής του χρέους μας, έτσι ώστε να επιτευχθεί αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα κι ένας ρυθμός ανάπτυξης που απαιτείται για τη βελτιστοποίηση της αποπληρωμής των πιστωτών μας». Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 5 Φεβρουαρίου, έκανα την πρώτη μου επίσκεψη στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Προσπάθησα να τον διαβεβαιώσω ότι θα μπορούσε να υπολογίζει σ' εμάς γα την διατύπωση προτάσεων οι οποίες δεν θα ήταν μόνο προς το συμφέρον του ελληνικού λαού αλλά και όλων των ευρωπαϊκών λαών, Γερμανών, Γάλλων, Σλοβάκων, Φιλανδών, Ισπανών, Ιταλών κλπ. Δυστυχώς, καμία από τις καλές προθέσεις μας δεν κίνησε κανένα ενδιαφέρον από τους ανθρώπους που διαθέτουν τα ηνία της Ένωσης. Αυτό το σκληρό μάθημα επρόκειτο να το μάθουμε στους πέντε μήνες διαπραγματεύσεων που ακολούθησαν...».

https://www.defencenet.gr/defence/item/

 

21 Ιουλίου 2015

Frankfurter Allgemeine: Μόνο ο Τσίπρας μπορεί ακόμα να σώσει την Ελλάδα

Με την κατάκτηση να και ό έπαινος. Κάπως έτσι συμβαίνει πάντα, το ΝΑΙ ακολουθείται με επαίνους και το όχι με προδοσία. Και όπως λέγαμε και πριν ο αντίπαλος σου σε επαινεί μόνο αφού σε κατακτήσει. 
Μπράβο Αλέξηηηη !!!!!!!!!!!

19 Ιουλίου 2015

 

Αν διαβάσετε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας la Repubblica θα καταλάβετε γιατί σφαγιάστηκε η χώρα μας. Ο Ρέντζι κόβει την εφορία από την κύρια (αφορολόγητη η κύρια κατοικία, χωρίς ΕΝΦΙΑ) κατοικία και δίνει μπόνους ( ΕΚΑΣ ) στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Μα η Ιταλία έχει πολύ χειρότερες επιδώσεις στο επίπεδο του χρέους πως γίνεται; Θα μου πεις, πως έγινε και έφυγαν τα πλοία των Αχαιών για την Τροία;
Μάλλον πως εκεί μέσα (στις διαπραγματεύσεις) χρειαζόταν κάποιος μπουρλοτιέρης σαν τον Κανάρη η τον Γιαμπουδάκη η ακόμα και τον Βαρουφάκη όχι όμως τον Τσίπρα

18 Ιουλίου 2015

 

Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ότι ο εκβιασμός του Σόιμπλε ήταν άτακτη χρεοκοπία ή μνημόνιο. Δεν μου ταιριάζει και η αντίδραση της Ιταλίας. Οψόμεθα.

16 Ιουλίου 2015

Η Συμφωνία με την γνώμη του Γ. Βαρουφάκη. Για να καταλάβουμε και τον λόγο που δεν τον ήθελε στις διαπραγματεύσεις ο Βρικόλακας. Μάλλον ήξερε πολλά και είχε και αιτιολογημένη άποψη για τα διπλάσια.

Tο κείμενο της συμφωνίας ανέβασε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνοντας τις δικές του «δηλητηριώδεις» παρατηρήσεις.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών «ξαναγράφει» τη συμφωνία προσθέτοντας τις δικές του παρατηρήσεις με τον τρόπο με τον οποίο οι «θεσμοί» διόρθωναν τις δικές του προτάσεις.

Αναλυτικά:

H σύνοδος κορυφής για το ευρώ τονίζει την κρίσιμη ανάγκη να οικοδομηθεί εκ νέου σχέση εμπιστοσύνης με τις ελληνικές αρχές [δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιβάλει νέα αυστηρή λιτότητα που θα κατευθύνεται στους πιο αδύναμους Έλληνες που έχουν ήδη υποφέρει πάρα πολύ] ως προαπαιτούμενο για πιθανή μελλοντική συμφωνία σχετικά με νέο πρόγραμμα του ΕΜΣ [δηλάδή ένα νέο δάνειο].  Στο πλαίσιο αυτό έχει βασική σημασία η ανάληψη ιδίας ευθύνης από τις ελληνικές αρχές [η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υπογράψει διακήρυξη αυτομόλησης στη “λογική” της Τρόικα] , τις δε δεσμεύσεις πολιτικής πρέπει να ακολουθήσει η επιτυχής υλοποίησή τους.

Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν χρηματοπιστωτική συνδρομή από τον ΕΜΣ αναμένεται να απευθύνουν, εφόσον είναι δυνατόν, ανάλογο αίτημα και στο ΔΝΤ. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου η Ευρωομάδα να συμφωνήσει σχετικά με νέο πρόγραμμα του ΕΜΣ.

Επομένως, η Ελλάδα θα ζητήσει τη συνέχιση της στήριξης του ΔΝΤ (παρακολούθηση και χρηματοδότηση) από τον Μάρτιο του 2016 [Το Βερολίνο εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν μπορεί να εμπιστευθεί την Κομισιόν για να “αστυνομεύσει” τα δικά της προγράμματα διάσωσης].

Με δεδομένη την ανάγκη να οικοδομηθεί εκ νέου σχέση εμπιστοσύνης με την Ελλάδα, η σύνοδος κορυφής για το ευρώ χαιρετίζει τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών να θεσπίσουν χωρίς χρονοτριβή μια πρώτη δέσμη μέτρων [η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει τον εαυτό της σε δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό ακόμη και πριν της δοθεί χρηματοδότηση]. Στα μέτρα αυτά, τα οποία θα ληφθούν με πλήρη εκ των προτέρων συμφωνία με τους θεσμούς, θα περιλαμβάνονται:

έως 15 Ιουλίου

·         ο εξορθολογισμός του συστήματος ΦΠΑ και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης για αύξηση των εσόδων [καταφέροντας ένα μεγάλο χτύπημα στην μοναδική βιομηχανία ανάπτυξης της Ελλάδας, τον τουρισμό]

·         άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος ως μέρος συνολικού προγράμματος μεταρρύθμισης των συντάξεων [μειώνοντας την χαμηλότερη από τις χαμηλότερες των συντάξεων, αγνοώντας ότι η εξάντληση των κεφαλαίων για συντάξεις προήλθε από το PSI του 2012 που σχεδιάστηκε από την Τρόικα και τις επιπτώσεις της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας]

·         η διασφάλιση της πλήρους νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛ.ΣΤΑΤ [η τρόικα απαιτεί τον πλήρη έλεγχο του πως υπολογίζεται ο προϋπολογισμός της Ελλάδας με στόχο να ελέγχει απόλυτα το μέγεθος της λιτότητας που επιβάλει στην κυβέρνηση].

·         η πλήρης εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της Συνθήκης για τη σταθερότητα, τον συντονισμό και τη διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, κυρίως με την έναρξη λειτουργίας του Δημοσιονομικού Συμβουλίου πριν από την οριστικοποίηση του Μνημονίου Συνεννόησης και με την εισαγωγή ημιαυτόματων περικοπών δαπανών σε περίπτωση παρεκκλίσεων από φιλόδοξους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος αφού ζητηθεί η γνώμη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και με την επιφύλαξη προηγούμενης έγκρισης από τους θεσμούς [η ελληνική κυβέρνηση, που ξέρει ότι οι επιβαλλόμενοι δημοσιονομικοί στόχοι δεν θα επιτευχθούν ποτέ με αυτή την λιτότητα, πρέπει να δεσμευθεί  για περισσότερη πιο αυτοματοποιημένη λιτότητα ως αποτέλεσμα των νέων αποτυχιών της Τρόικα].

έως τις 22 Ιουλίου

·         η θέσπιση του κώδικα πολιτικής δικονομίας, η οποία αποτελεί μείζονα αναδιάρθρωση των διαδικασιών και των ρυθμίσεων του συστήματος πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τις δαπάνες [κατασχέσεις, εξώσεις και “ρευστοποίηση” χιλιάδων σπιτιών και εργασιακών χώρων που δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε υποθηκεύσεις/δάνεια]

·         η μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (BRRD)

Αμέσως μετά, και μόνον μετά τη νομική εφαρμογή των τεσσάρων πρώτων προαναφερόμενων μέτρων καθώς και την έγκριση όλων των δεσμεύσεων που περιέχονται στο παρόν έγγραφο από την Ελληνική Βουλή, κατόπιν επαλήθευσης από τους θεσμούς και την Ευρωομάδα, μπορεί να ληφθεί απόφαση προκειμένου να δοθεί στους θεσμούς η εντολή διαπραγμάτευσης μνημονίου συνεννόησης (ΜΣ) [η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ταπεινωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να της ζητηθεί να επιβάλει σκληρή λιτότητα ως πρώτο βήμα για να ζητήσει ένα ακόμη τοξικό δάνειο. Σαν εκείνο για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε παγκοσμίως γνωστός επειδή ήταν αντίθετος]. Η απόφαση αυτή θα ληφθεί υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εθνικές διαδικασίες και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 13 της Συνθήκης για τον ΕΜΣ βάσει της εκτίμησης που μνημονεύεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1.

Προκειμένου να αποτελέσει τη βάση για την επιτυχή σύναψη του μνημονίου συνεννόησης, η ελληνική πρόταση μεταρρυθμιστικών μέτρων πρέπει να ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό ώστε να ληφθεί υπόψη η σοβαρή επιδείνωση της οικονομικής και δημοσιονομικής θέσης της χώρας το τελευταίο έτος [η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδεχθεί το ψέμα πως δεν ήταν οι τακτικές ασφυξίας των πιστωτών που προκάλεσαν την οικονομική επιδείνωση τους τελευταίους έξι μήνες, το θύμα αναγκάζεται να αναλάβει την ευθύνη εκ μέρους του δράστη].

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευθεί επισήμως να ενισχύσει τις προτάσεις της σε τομείς που έχουν προσδιορίσει οι θεσμοί, με ικανοποιητικό και σαφές χρονοδιάγραμμα για τη θέσπιση και την εφαρμογή νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων των διαρθρωτικών κριτηρίων, των ορόσημων και των ποσοτικών κριτηρίων, ώστε να είναι σαφής η κατεύθυνση των πολιτικών μεσοπρόθεσμα. Πρέπει κυρίως, σε συμφωνία με τους θεσμούς:

·         να πραγματοποιήσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό [περικοπές] και να προσδιορίσει πολιτικές ώστε να αντισταθμίσει πλήρως τον δημοσιονομικό αντίκτυπο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012 [να ακυρώσει τις αποφάσεις του Ανώτατου δικαστηρίου υπέρ των συνταξιούχων], καθώς και να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή εναλλακτικά μέτρα που θα συμφωνηθούν αμοιβαία ως τον Οκτώβριο του 2015 [περικοπές 85% των επικουρικών συντάξεων που ο ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε με νύχια και με δόντια να διατηρήσει τους τελευταίους πέντε μήνες].

·         να προχωρήσει σε πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων με σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση όλων των συστάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ [οι προτάσεις που τώρα ο ΟΟΣΑ έχει αποκηρύξει αφού σχεδίασε ξανά αυτές τις μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ] μεταξύ άλλων για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή, τις περιόδους εκπτώσεων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, το γάλα και τα αρτοποιεία, εκτός από τις συστάσεις για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα, οι οποίες θα εφαρμοστούν σε επόμενο στάδιο, καθώς και για το άνοιγμα των μακροοικονομικώς κρίσιμων κλειστών επαγγελμάτων (π.χ. μεταφορές με οχηματαγωγά). Στο πλαίσιο των επακόλουθων ενεργειών σύμφωνα με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ΙΙ, πρέπει να συμπεριληφθεί στις προαπαιτούμενες δράσεις η μεταποίηση·

·         σε ό,τι αφορά τις αγορές ενέργειας, να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), εκτός αν μπορούν να βρεθούν μέτρα αντικατάστασης με ισοδύναμο αποτέλεσμα για τον ανταγωνισμό, βάσει συμφωνίας με τους θεσμούς [ο ΑΔΜΗΕ θα ξεπουληθεί σε συγκεκριμένα κατεστημένα συμφέροντα κατ΄εντολή των «θεσμών»]

·         όσον αφορά τις αγορές εργασίας, να προχωρήσει σε αυστηρή επανεξέταση και εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων [να επιβεβαιώσει πως δεν θα επιτρέπονται συλλογικές διαπραγματεύσεις], των εργατικών κινητοποιήσεων [οι οποίες πρέπει να απαγορευθούν] και, σύμφωνα με την οικεία οδηγία και βέλτιστη πρακτική της ΕΕ, των ομαδικών απολύσεων [οι οποίες θα πρέπει να επιτρέπονται ανάλογα με τα καπρίτσια των εργοδοτών] βάσει του χρονοδιαγράμματος και της προσέγγισης που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς [αποφασίζει η Τρόικα]. Κατόπιν της επανεξέτασης αυτής, οι πολιτικές για την αγορά εργασίας πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές, θα πρέπει δε να μη συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς [δεν θα πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί που οι μισθωτοί εργάτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να πετύχουν καλύτερους όρους από τους εργοδότες]

·         να πραγματοποιήσει τα απαραίτητα βήματα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων τόσο αποφασιστικής δράσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια [τσουνάμι κατασχέσεων προ των πυλών] όσο και μέτρων για την ενδυνάμωση της διακυβέρνησης του ΤΧΣ και των τραπεζών [οι Έλληνες που θα έχουν το ΤΧΣ και οι τράπεζες δεν θα έχουν κανέναν έλεγχο στο ΤΧΣ και τις τράπεζες] , ιδίως με την εξάλειψη κάθε πιθανότητας πολιτικών παρεμβάσεων [εκτός από την πολιτική ανάμειξη της Τρόικα], ιδιαίτερα στις διαδικασίες διορισμού.

Πέραν τούτου, οι ελληνικές αρχές οφείλουν να πραγματοποιήσουν τις ακόλουθες ενέργειες:

·         να αναπτύξουν ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση· ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας θα μεταφερθούν σε ανεξάρτητο ταμείο, το οποίο θα τα ρευστοποιήσει με ιδιωτικοποιήσεις και άλλους τρόπους. [ένα σχεδόν ανατολικογερμανικό τραστ προβλέπεται να ξεπουλήσει την δημόσια περιουσία, αλλά χωρίς τις αντίστοιχες μεγάλες επενδύσεις που έκανε η Δυτική Γερμανία στην ανατολική ως αποζημίωση από αυτή την καταστροφή]. Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει μια πηγή για την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης εξόφλησης του νέου δανείου του ΕΜΣ και θα αποφέρει κατά τη διάρκεια του νέου δανείου επιδιωκόμενο συνολικό ποσό 50 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και το 50% κάθε εναπομένοντος ευρώ (τουτέστιν, 50% των 25 δισεκ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ, το δε υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις [η δημόσια περιουσία θα ξεπουληθεί και τα θλιβερά ποσά θα πάνε για την εξυπηρέτηση ενός χρέους που δεν εξυπηρετείται και τίποτα δεν θα μείνει για δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις]. Το ταμείο αυτό θα συσταθεί στην Ελλάδα υπό τη διαχείριση των ελληνικών αρχών και την εποπτεία των οικείων ευρωπαϊκών θεσμών. Σε συμφωνία με τους θεσμούς [θα είναι κατ' όνομα στην Ελλάδα, αλλά, όπως και το ΤΧΣ ή η Τράπεζα της Ελλάδας, θα ελέγχεται εντελώς από τους πιστωτές] και με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα πρέπει να θεσπιστεί νομοθετικό πλαίσιο για να διασφαλιστούν διαφανείς διαδικασίες και κατάλληλος καθορισμός τιμών για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση κρατικών επιχειρήσεων [η τρόικα θα κάνει ότι θέλει].

·         σύμφωνα με τις φιλοδοξίες της ελληνικής κυβέρνησης, να εκσυγχρονίσουν και να ενισχύσουν σε σημαντικό βαθμό την ελληνική διοίκηση και να θέσουν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη δημιουργία ικανοτήτων και την αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης[μετατρέποντας την Ελλάδα σε μια ζώνη χωρίς δημοκρατία, σχεδιασμένη στις Βρυξέλλες, μια μορφή υποτιθέμενης τεχνοκρατικής κυβέρνησης, που θα είναι πολιτικά τοξική και άτοπη μακροοικονομικά]. Μια πρώτη πρόταση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 20 Ιουλίου ύστερα από συζητήσεις με τους θεσμούς. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει περαιτέρω το κόστος της ελληνικής διοίκησης [να μειώσει τους κατώτερους μισθούς αυξάνοντας λίγο τους μισθούς μερικών από τα ανώτατα στελέχη της Τρόικα], βάσει χρονοδιαγράμματος σε συμφωνία με τους θεσμούς

·         να εξομαλύνουν πλήρως τις μεθόδους εργασίας με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων επιτόπιων εργασιών στην Αθήνα, ώστε να βελτιωθούν η υλοποίηση και η παρακολούθηση του προγράμματος [η τρόικα χτυπάει ξανά και απαιτεί να την καλέσει η ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα σαν κατακτητή. Η Καρχηδόνια συμφωνία σε όλο της το μεγαλείο] Η κυβέρνηση οφείλει να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς όσον αφορά όλα τα νομοσχέδια στους σχετικούς τομείς, αρκετό χρόνο πριν από την υποβολή τους σε δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή [το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει, ξανά, πέντε μήνες μετά από μια σύντομη ανεξαρτησία, να γίνει παράρτημα της Τρόικα, περνώντας μεταφρασμένη νομοθεσία μηχανικά]. Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ τονίζει και πάλι ότι η υλοποίηση είναι βασικής σημασίας και στο πλαίσιο αυτό εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόθεση των ελληνικών αρχών να ζητήσουν, μέχρι τις 20 Ιουλίου, στήριξη από τους θεσμούς και τα κράτη μέλη για τεχνική βοήθεια, ζητά δε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσει αυτή την ευρωπαϊκή στήριξη

·         εξαιρουμένου του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση, η ελληνική κυβέρνηση θα επανεξετάσει, με σκοπό να τις τροποποιήσει, τις θεσπισθείσες νομοθετικές πράξεις που δεν συνάδουν με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου διότι συνιστούν υπαναχώρηση σε σχέση με δεσμεύσεις από προηγούμενα προγράμματα ή θα προσδιορίσει σαφή ισοδύναμα για την αντιστάθμιση των δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν συνεπεία των ανωτέρω πράξεων [εκτός από την υπόσχεση να μην νομοθετεί πλέον αυτόνομα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει αναδρομικά να ακυρώσει όλα τα νομοσχέδια που πέρασε τους τελευταίους πέντε μήνες].

Οι αναφερόμενες ανωτέρω δεσμεύσεις αποτελούν ελάχιστες απαιτήσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές. Εντούτοις, η σύνοδος κορυφής για το ευρώ κατέστησε σαφές ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων δεν προδικάζει οποιαδήποτε ενδεχόμενη τελική συμφωνία επί νέου προγράμματος του ΕΜΣ, η οποία θα πρέπει να βασίζεται σε απόφαση επί του συνολικού πακέτου (περιλαμβανομένων των χρηματοδοτικών αναγκών, της βιωσιμότητας του χρέους και της πιθανής ενδιάμεσης χρηματοδότησης).

Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ λαμβάνει υπόψη τις πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος ύψους μεταξύ 82 και 86 δισ. ευρώ, όπως έχουν εκτιμηθεί από τους θεσμούς [το Eurogroup σκαρφίστηκε ένα τεράστιο νούμερο αρκετά παραπάνω από αυτό που είναι απαραίτητο, ώστε να αναγγείλει ότι η αναδιάρθρωση χρέους αποκλείεται και η αέναη δουλεία στο χρέος είναι το βασικό σενάριο]. Καλεί τους θεσμούς να διερευνήσουν τις δυνατότητες για τη μείωση του χρηματοδοτικού φακέλου, μέσω εναλλακτικής δημοσιονομικής πορείας ή μέσω υψηλότερων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις [και ναι ίσως να είναι πιθανό τα γουρούνια να πετάξουν]. Η αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές, η οποία αποτελεί στόχο κάθε προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας, μειώνει την ανάγκη χρησιμοποίησης του συνολικού χρηματοδοτικού φακέλου [κάτι που οι πιστωτές θα κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν, για παράδειγμα εξασφαλίζοντας ότι η Ελλάδα όχι μόνο τα μπει στην ποσοτική χαλάρωση το 2018, όταν η ποσοτική χαλάρωση θα έχει... τελειώσει].

Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ λαμβάνει υπόψη τις επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, οι οποίες καταδεικνύουν την ανάγκη ταχύτατης προόδου για τη λήψη απόφασης επί νέου μνημονίου συνεννόησης: Οι ανάγκες αυτές εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ έως τις 20 Ιουλίου και σε ακόμη 5 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ αναγνωρίζει ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό κράτος θα μπορέσει να αποπληρώσει τις καθυστερούμενες οφειλές του προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος και να εκπληρώσει κατά τις ερχόμενες εβδομάδες τις υποχρεώσεις του που συνδέονται με το χρέος, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την ομαλή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Οι κίνδυνοι της μη ταχείας ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων βαρύνουν πλήρως την Ελλάδα [ακόμη μια φορά απαιτούν το θύμα να αναλάβει όλη την ευθύνη εκ μέρους του θύτη]. Η σύνοδος για το ευρώ καλεί την Ευρωομάδα να συζητήσει επειγόντως τα ζητήματα αυτά.

Λόγω των σοβαρότατων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας, ο συνολικός φάκελος του πιθανού νέου προγράμματος του ΕΜΣ θα πρέπει να περιλάβει τη δημιουργία αποθεματικού ασφάλειας ύψους 10 έως 25 δισ. για τον τραπεζικό τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιθανές ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το κόστος εξυγίανσης, εκ του οποίου αναμένεται να είναι άμεσα διαθέσιμο ποσό ύψους 10 δισ. ευρώ σε διαχωρισμένο λογαριασμό στον ΕΜΣ [η τρόικα παραδέχεται ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών του 2013-14, που θα χρειαζόταν μόνο 10 δισ. ευρώ, ήταν ανεπαρκές, αλλά, βέβαια, ρίχνει την ευθύνη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ].

Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ έχει επίγνωση ότι η ταχεία λήψη απόφασης επί νέου προγράμματος αποτελεί προϋπόθεση για να ανοίξουν πάλι οι τράπεζες, ώστε να αποφευχθεί με τον τρόπο αυτό η αύξηση του συνολικού χρηματοδοτικού φακέλου [η τρόικα έκλεισε τις τράπεζες της Ελλάδας για να αναγκάσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συνθηκολογήσει και τώρα φωνάζει για να ανοίξουν ξανά]. Η ΕΚΤ και ο ΕΕΜ θα διενεργήσουν συνολική αξιολόγηση μετά το καλοκαίρι. Το συνολικό αποθεματικό ασφάλειας θα καλύψει τις πιθανές κεφαλαιακές ελλείψεις μετά τη συνολική αξιολόγηση αφού εφαρμοστεί το νομοθετικό πλαίσιο.

Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους [αλήθεια; απίστευτο]. Αυτό οφείλεται στη χαλάρωση των πολιτικών που ακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πρόσφατη επιδείνωση του εσωτερικού μακροοικονομικού και χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος [δεν είναι τα ψεύτικα δάνεια του 2010 και του 2012 που, σε συνδυασμό με την λιτότητα που άρπαξε το ΑΕΠ, που προκάλεσαν την διόγκωση του χρέους. Ήταν η προοπτική και δυνατότητα μιας κυβέρνηση που άσκησε κριτική στα δάνεια που προκάλεσε... τη μη βιωσιμότητα του χρέους].

Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ υπενθυμίζει ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης έχουν θεσπίσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών μία αξιοσημείωτη δέσμη μέτρων προς υποστήριξη της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, η οποία εξομάλυνε την πορεία εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας και μείωσε το κόστος σημαντικά [το πρώτο και δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης απέτυχε, το χρέος εκτοξεύθηκε καθώς αυτό θα συνέβαινε, καθώς, ο πραγματικός σκοπός των προγραμμάτων ήταν να μεταφέρει τις απώλειες των τραπεζών στους φορολογούμενους της Ευρώπης].

Με αυτά τα δεδομένα και στο πλαίσιο του πιθανού μελλοντικού προγράμματος του ΕΜΣ, καθώς και σύμφωνα με το πνεύμα της δήλωσης της Ευρωομάδας του Νοεμβρίου του 2012, η Ευρωομάδα παραμένει έτοιμη να εξετάσει, εάν χρειαστεί, πιθανά πρόσθετα μέτρα (πιθανή παράταση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής), για να εξασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν σε βιώσιμο επίπεδο [η υπόσχεση μιας αναδιάρθρωσης χρέους σε προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση που δεν τηρήθηκε ποτέ από τους πιστωτές].

Τα μέτρα αυτά θα εξαρτώνται από την πλήρη υλοποίηση των μέτρων τα οποία πρόκειται να συμφωνηθούν σε πιθανό νέο πρόγραμμα και θα εξεταστούν μετά την πρώτη θετική ολοκλήρωση επανεξέτασης [για ακόμη μια φορά, η Τρόικα θα αφήσει την ελληνική κυβέρνηση να εργαστεί για ένα χρέος που δεν μπορεί να πληρωθεί και όταν, ως αποτέλεσμα, το πρόγραμμα αποτύχει, η φτώχεια αυξηθεί περισσότερο και τα εισοδήματα καταρρεύσουν μπορεί να υπάρξει ένα κούρεμα χρέους, όπως έκανε η Τρόικα το 2012].
Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ τονίζει ότι δεν μπορούν να αναληφθούν απομειώσεις της ονομαστικής αξίας του χρέους [η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει από τον Ιανουάριο μια μετριοπαθή αναδιάρθρωση χρέους, χωρίς κουρέματα, μεγιστοποιώντας την αναμενόμενη καθαρή αξία των αποπληρωμών της Ελλάδας προς τους πιστωτές, οι οποίες απορρίφθηκαν από την Τρόικα επειδή ο στόχος τους ήταν, απλά, να ταπεινώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ].
Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν πλήρως και εγκαίρως τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους [κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο μέσω σημαντικής αναδιάρθρωσης χρέους].

Υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις που περιέχονται στο παρόν έγγραφο, η Ευρωομάδα και το διοικητικό συμβούλιο του ΕΜΣ δύνανται, σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 2 της Συνθήκης ΕΜΣ, να δώσουν εντολή στους θεσμούς να διαπραγματευτούν νέο πρόγραμμα του ΕΜΣ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 13 της Συνθήκης ΕΜΣ, βάσει της εκτίμησης που αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1.

Για να ενισχυθούν η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην Ελλάδα (εντός των προσεχών 3-5 ετών) [έχοντας ήδη καταστρέψει την ανάπτυξη και τις δουλειές για τα προηγούμενα πέντε χρόνια], η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές για την κινητοποίηση ποσού έως 35 δισ. ευρώ (από διάφορα ενωσιακά προγράμματα) για τη χρηματοδότηση της επενδυτικής και οικονομικής δραστηριότητας, μεταξύ άλλων σε επίπεδο ΜΜΕ [θα χρησιμοποιηθεί την ίδια τάξη μεγέθους των διαρθρωτικών ταμείων, συν κάποια χρήματα φαντασίας, όπως ήταν διαθέσιμα 2010-2014]. Ως έκτακτο μέτρο και δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών της Ελλάδας, η Επιτροπή θα προτείνει την αύξηση του επιπέδου προχρηματοδότησης κατά 1 δισ. ευρώ για την άμεση τόνωση των επενδύσεων, πράγμα που θα ρυθμιστεί από τους συννομοθέτες της ΕΕ [Από τα 35 δισ. ευρώ υπολογίστε το 1 δισ. ως πραγματικά χρήματα]. Το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη θα παράσχει επίσης χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα [το ίδιο σχέδιο που οι περισσότεροι από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης αναφέρουν ως πρόγραμμα-φάντασμα].

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

 

  14 Ιουλίου 2015

Σκέψεις για την ανάρτηση του Λακη Λαζόπουλου στον ιστότοπο  altsantiri.gr

Έχεις απόλυτο δίκιο αγαπητέ Λάκη Λαζόπουλε. Αν φύγουμε τώρα θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα για δεκαετίες αφενός γιατί ο λαός μας είναι εξουθενωμένος, βασανισμένος αλλά και βαθιά απογοητευμένος. Έτσι η λύση βγαίνει από μόνη της. Πάλη και αγώνας μέσα στον κόσμο αξιοποιώντας και αναβαθμίζοντας το δίκτυο αλληλεγγύης που ήδη υπάρχει και σε κεντρικό επίπεδο μακριά από αλήτες και βολεμένους, πληρωμένους πολιτικούς. Τόσα και τόσα έχει υποφέρει αυτός ο λαός είναι η ώρα να δείξει και η αριστερά ότι είναι δίπλα του όχι με τα λόγια αλλά συμπαραστάτης στην καθημερινότητα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι μέχρι πριν από λίγο (με υπουργό υγείας τον άδωνις) παρακαλούσαμε τους τοπικούς διοικητές των μονάδων υγείας να νοσηλεύσουν ανασφάλιστους χωρίς αποτέλεσμα. Και ενώ η δικαιολογία ήταν ο εξορθολογισμός των οικονομικών των νοσοκομείων εκείνοι ανακατασκεύαζαν εισόδους και πεζοδρόμια. Πρέπει λοιπόν κατά την ταπεινή μου άποψη όλες οι δομές κοινωνικού χαρακτήρα να στελεχωθούν με Ανθρώπους και η κεντρική εξουσία να παραμείνει στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο Λαφαζάνης η Ζωή και οι υπόλοιποι να συνταχθούν απόλυτα με αυτούς που τους ψήφισαν και να διαχειριστούν αυτήν την ανθρωπιστική κρίση που από ότι φαίνεται θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Ας βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση προστατεύοντας τον λαό τους και ας αφήσουν τα ιδεολογικά τερτίπια. Έτσι θα δείξουν πόσο αριστεροί είναι και πόσο σκέφτονται αυτό τον λαό.

                                                                                         13 Luglio 2015

L'unico modo di resistenza di fronte al nuovo fascismo finanziario della Germania e' l' alleanza dei pesi del Sud

Questo e' il momento di resistenza. E' la quarta volta che Germania prova di impadronirsi del Europa. Da quello che appare non c'è un politico Europeo a poter resistere. Questa volta Germania ha trovato alleanza al Nort, dove ha formato una nuova classe dirigente con l' oligarchia locale ( vecchia nomenclatura di partito in primo luogo) che e' schiava negli interessii della Germania. L' intento della Germania che ormai e' chiaro, e' di governare l'Europa im modo autarchico e fascista. I popoli ha pagare il conto saranno quelli con problemi nella loro contabilita'. Il fatto che FIAT non e' piu in Italia ma in un paese fuori dal' euro fa parte dello stesso piano, dovrebbe scattare l' alarme in Italia. Pensate mano d'opera bassa fuori dalle regole fiscali in Italia che dopo tutto sono imposte dalla Germania. Io personalmente credo ancora su una alleanza dei paesi del sud capace di resistere alla Germania ma che metta anche le basi di un sviluppo nei singoli paesi in una nuova base culturale ed economica. (scusate per il mio Italiano se non e'del tutto  corretto)

 

12  Ιουλίου 2015

Τελικά αυτοί οι ''Ευρωπαίοι" τι θέλουν;       

Όχι μόνο την υποταγή της Ελλάδας αλλά και τον απόλυτο διασυρμό της. 
Έχουμε εμείς καμιά σχέση με αυτούς τους τυχοδιώκτες; 
Η Λιθουανία προσπαθεί να ξεφύγει από το παρελθόν της και έχει γίνει το νούμερο Ένα φερέφωνο της Γερμανίας.
Η Σλοβακία βγάζει τα απωθημένα της για την στήριξη της Σερβίας.
Η Φιλανδία για να ξεπεράσει την εσωτερική της κρίση ( από κράτος πρόνοιας έχει γίνει κράτος ληστείας με τους φασίστες στην κυβέρνηση) γλύφει τους Γερμανούς και παίρνει κουράγιο από τους ομοϊδεάτες της.
Η Γερμανία θυμήθηκε ότι το 1940 που την πηδήξαμε δις, ξέρει ακόμα ότι την ανάπτυξη της την χρωστά εν πολλής στου Έλληνες μετανάστες, ζει στην καταχνιά και το σκοτάδι και φυσικά όταν ανακαλύπτει τον Ελληνικό ήλιο, τρελαίνεται, και επειδή δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να υπερβεί τα φυσικά της μειονεκτήματα γίνεται ο τιμητής των ηθικών αρχών που πολλές έχει ποδοπατήσατε ως λαός.
Όλα αυτά φτιάχνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, όμως πιστεύω πως όσο ισχυρή και αν παρουσιάζεται η Γερμανία θα καταρρεύσει.
Όταν χρειάστηκε η Ελλάδα έδειξε και την αλληλεγγύη της αλλά και περισσότερο την ψυχική και πολιτιστική της αξιοπρέπεια. 
Αν η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας και του πολιτισμού η Γερμανία είναι το λίκνο της βαρβαρότητας των πολέμων και του φασισμού.
Ήδη από αυτά που μαθαίνουμε το μπλοκ υποχωρεί. Δεν θα μου φανεί καθόλου παράξενο αν το οικονομικό Ράιχ αρχίσει καταρρέει με αφορμή και πάλι την Ελλάδα.

                                                                                                                                                                         11 Ιουλίου 2015                                                                                                                                                                                  

Ποιος δεν κατάλαβε γιατί παραιτήθηκε ο Βαρουφάκης;
Το έχω γράψει πολλές φορές, όταν σε επαινεί ο πολιτικός σου αντίπαλος μάλλον αρμενίζεις στραβά κ.Αλέξη μας.
Πως γίνεται να βάζεις την χώρα σε αυτήν την περιπέτεια χωρίς σχέδιο;

Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αγίου Νικολάου.

 Κάθε Πέμπτη από 18.00 - 20.00

Το ιατρείο βρίσκεται στο χώρο του Θεραπευτηρίου Αποκατάστασης Χρόνιων Παθήσεων.   

 

Θέμα: Ειδήσεις - Νέα

Δεν βρέθηκαν σχόλια.

Νέο σχόλιο

Επαφή

Αναζητήσεις Βρύσες Λασιθίου Τ.Θ. 251 Τ.Κ. 72400 +036932430666 paterakis.giorgio@gmail.com.