6 Σεπτεμβρίου 2015 

"Απλά, η τρόικα συνέχιζε να λειτουργεί βάσει αποικιοκρατιών συμφωνιών που έκανε με προηγούμενες κυβερνήσεις, με τον φορολογούμενο να δανείζεται υπέρ των τραπεζών, αλλά με τον έλεγχο σταθερά στα χέρια της τρόικας και των τραπεζιτών." Αυτός είναι ο στόχος. Να συνεχίσει η Ελλάδα να είναι αποικία. Φαντάζομαι θα έχετε διαβάσει για τις προκλήσεις των Γάλων των Γερμανών και των λοιπών "φίλων" μας φέτος το καλοκαίρι. Μήπως πρέπει να ξαναθυμηθούμε το 62%;

Δεν είναι καινούριο ότι οι Ευρωπαίοι μας φέρονται ως αποικία. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ο μόνος άνθρωπος που μέχρι σήμερα σήκωσε κεφάλι απέναντι στο 4ο Ράιχ αναλύει στο άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών αυτή την πραγματικότητα. Και φυσικά πρέπει να νιώθει πολύ υπερήφανος που οι γκεσταμπίτες εγχώριοι και οι έξω από δω τον βρίζουν νυχθημερόν. 

  https://www.efsyn.gr/arthro/poso-kostisa

 

5 Σεπτεμβρίου 2015

 Ένα απόσπασμα από την συνέντευξη του Βαρουφάκη στην Εφημερίδα των Συντακτών (13/72015) που δείχνει το πόσο συντηρητική και πόσο άτολμη ήταν η κυβέρνηση Τσίπρα.

"Προειδοποιούσα για περίπου έναν μήνα το υπουργικό συμβούλιο ότι αυτό θα συνέβαινε ώστε να μας σύρουν σε μια εξευτελιστική συμφωνία. Όταν συνέβη, και αρκετοί από τους συναδέλφους μου δεν το πίστευαν, η πρότασή μου να δράσουμε πιο ενεργά απορρίφθηκε».

Καταλήγοντας, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε την άποψη ότι η επερχόμενη συμφωνία (η συνέντευξη είναι πριν τις τελικές διαπραγματεύσεις) θα είναι χειρότερη, καθώς, δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσει, πλέον, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε μια αναδιάρθρωση χρέους."

https://www.efsyn.gr/arthro/o-varoyfakis-perigrafei-toys-pente-mines-ton-ekviasmon

2 Σεπτεμβρίου 2015

Απάντηση στην ανάτρηση μιας φίλης (https://www.facebook.com/profile.php?id=727807453&fref=nf)

"Είναι ανάγκη η αριστερά να ξεπεράσει άμεσα το shock ΣΥΡΙΖΑ και να αποτελέσει ξανά την πρόταση, και την ελπίδα για την χώρα μας και την Ευρώπη."

Πιστεύω πως αυτά είναι διλήμματα για τα οποία δεν πρέπει να ενδώσουμε. Η νεοελληνική ιστορία θα καταγράψει τον Τσίπρα ως τον αριστερό που διέλυσε την αριστερά. Σήμερα αν ο Βορίδης, ο Άδωνις και δεν ξέρω ποιός άλλος θριαμβολογεί για την κατάσταση αυτή την ευθύνη την έχει αποκλειστικά ο Τσίπρας το επιτελείο του και οι χειρισμοί τους. Τέτοια διλήμματα όπως θα θυμάσαι έχουμε αντιμετωπίσει πολλά από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Και βέβαια η αριστερά δεν θα πρέπει να πάρει στους ώμους της τις ευθύνες κανενός ΣΥΡΙΖΑ και κανενός Τσίπρα. Πρέπει να ξαναβρεί τα πατήμα της γιατί είναι ο μόνος πολιτικός χώρος που μπορεί να δώσει διέξοδο στα προβλήματα των εργαζομένων. Πιστεύω δε ότι μόνο ένα καλά οργανωμένο κίνημα που δεν θα έχει ανάγκη από μεσσίες και ηγέτες θα είναι ο κύριος μοχλός για την λύση όλων των προβλημάτων. Και όπως έχω ξαναγράψει (χωρίς να διεκδικώ δάφνες) το παρών πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι ανεπαρκές και είναι απόλυτη ανάγκη να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας όλοι μαζί όχι οι μεσσίες η΄οι λακέδες της κομματικής νομενκλατούρας. Γιαυτό ας ψηφίσει καθένας ότι του υπαγορεύει η συνείδηση του και αν είναι να ξαναφάμε στην μάπα τη δεξιά εμείς φταίμε που δώσαμε το δικαίωμα σε ανθρώπους με χαμηλό πολιτικό προφίλ να διαχειρίζονται τις τύχες μας. Και κάτι τελευταίο προς Θεού μην ταυτίζουμε την αριστερά με κανένα Τσίπρα κανένα Λαφαζάνη και κανένα Κουτσούμπα.

2 Σεπτεμβρίου 2015

Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω κείμενο. Είναι αποσπάσματα από το άρθρο του Χρήστου Γιανναρά που δημοσιεύτηκε στην καθημερινή της 30/08/2015. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή είναι ακριβώς η λύση του σημερινού  πολιτικού προβλήματος της χώρας.

1.    Η απόλυτη πολιτική ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού της χώρας.

2.    Στον ωχαδερφισμό  που ακυρώνει όλες μα όλες τις συγκριτικές αρετές μας σαν λαός.

3.    Και όπως είπε και ό αείμνηστος Καστοριάδης ναι κύριε και εσύ και εγώ και όλοι μαζί θα αλλάξουμε την Ελλάδα.

Αξίζει να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο:

https://www.kathimerini.gr/828949/opinion/epikairothta/politikh/se-polemo-oloklhrwtiko-aparaskeyoi

…«Η συλλογική μετάνοια δεν έρχεται ακαριαία, θέλει πολύ χρόνο: τη βραδύτητα της ωρίμασης ή της κυοφορίας. Κάποτε οι ίδιες οι ιστορικές συνθήκες επιταχύνουν τον ερχομό της, αλλά αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωσή μας, σήμερα. Δοκιμάσαμε στη διαχείριση της εξουσίας όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου (πλην των καθαρώς ψυχοπαθολογικών μορφωμάτων) και δείχνει να πείσθηκε η ελλαδική κοινωνία ότι ολόκληρο το πολιτικό προσωπικό του σημερινού προσκηνίου είναι τεκμηριωμένα ανεπαρκές για να διεξαγάγει τον φρικιαστικό πόλεμο που μας εξουθενώνει. Αυτό είναι, σίγουρα, ένα βήμα ωριμότητας.

Αλλά ελάχιστο βήμα, ανεπαρκές. Διότι, οι πολλοί περιμένουμε έναν άλλον ηγέτη, ταλαντούχο, ιδιοφυή και ενάρετο, που θα μας εξασφαλίσει τη «δόση» μας καταναλωτικού ηδονισμού – τα όσα δεν κατάφεραν να μας σιγουρέψουν καραμανλικοί, παπανδρεϊκοί, αριστεροί ριζοσπάστες.

 Ακόμα δεν ωρίμασε η βεβαιότητα ότι από τον σημερινό φρικώδη παγκόσμιο πόλεμο θα διασωθούμε, μόνο με ηγεσία που θα ξαναστήσει στη χώρα εξυπαρχής σχολειά, εξυπαρχής πανεπιστήμια, άμεσου κοινωνικού (ποιοτικού) ελέγχου ΜΜΕ. Θα στήσει εξυπαρχής λειτουργίες απονομής δικαιοσύνης και σωφρονισμού, ριζικά καινούργιους όρους συνδικαλισμού, άλλης λογικής Δημόσια Διοίκηση, επιστροφή σε συνεπή αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση. Θα αφυπνίσει την τόλμη της προσωπικής δημιουργίας, θα αναστήσει τη χαρά της κοινωνίας των σχέσεων, ενάντια στον πρωτογονισμό του ατομοκεντρισμού.

Να ωριμάσει η επίγνωση του τι ζητάμε.»

12 Αυγούστου 2015

Το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Δεν πιστεύω να βγει κανείς φωστήρας "αριστερός" και να μας πει ότι το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι για το καλό μας; για την ανάπτυξη της χώρας; για να μην πεθάνουμε στην πείνα; ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΕΙΝΑΙ όπως και τα άλλα.
Δεν βάζω ΕΓΩ τον ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο τσουβάλι με την ΝΔ το ΠΑΣΟΚ.  
Έδωσε μάχες σε Ευρώπη και Ελλάδα για πάνω από ΕΞΙ  μήνες για να μπει. 
Δυστυχώς αυτό είναι το νέο πρόσωπο της Δεξιάς στην Ελλάδα.
Φυσικά δεν είσαι ότι δηλώσεις, αλλά η τοποθέτηση, και οι πολιτικές που ακολουθείς χαρακτηρίζουν και την πολιτική και την  ιδεολογία σου. 
ΔΥΣΤΥΧΩΣ για μας για την Ελλάδα δεν υπάρχουν πολιτικοί που να παίρνουν αποφάσεις με γνώμονα το συμφέρον του λαού.
ΣΗΜΕΡΑ την ΔΕΞΙΑ την λένε ΣΥΡΙΖΑ. Και φυσικά δεν υπάρχει καμία μα καμία διαφορά μεταξύ του Γ.Α.Π. του Σαμαρά του Βενιζέλου και του Τσίπρα - Καμένου. Σήμερα το ΣΥΡΙΖΑ με αρχηγό τον Τσίπρα και υπαρχηγός τον παλιό μας γνώριμο από την Δεξιά Καμένο διεκδικεί με αξιώσεις να γίνει η ιδεολογική πρωτοπορία της συντήρησης, της διαχείρισης, των συμφερόντων του κεφαλαίου  και της  Δεξιάς στην Ελλάδα.
Το κάδρο συμπληρώνεται.  
Και για να το τελειώσουμε. Γίνεται προσπάθεια να ταυτιστεί το ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80. 
Δεν υπάρχει καμία αναλογία. Το ΠΑΣΟΚ του '80 έδωσε μάχες με τα συμφέροντα και την Δεξιά αρκετές από αυτές τις κέρδισε. Κατάφερε να κάνει κάποιες θεσμικές αλλαγές και να δώσει πορεία διαφορετικής ανάπτυξης στην χώρα. Τουλάχιστον κατάφερε να εκδημοκρατίσει  την Ελλάδα της χούντας και του Καραμανλή.
Πολύ λίγα χρόνια αργότερα όλα ανατράπηκαν γιατί απλά άλλαξαν οι συσχετισμοί και τα συμφέροντα και  το πελατειακό κράτος έγιναν τα δομικά συστατικά της νέας  κοινωνικοπολιτικής ζωής της χώρας. 
 Σήμερα δεν δόθηκε κανένας αγώνας, ότι έγινε το προηγούμενο διάστημα μάλλον στημένο και προσχεδιασμένο ήταν και  σκοπό είχε την διαχείριση της εξουσίας, τον εξαγνισμό των   ΣαμαροΒενιζελοΠαπανδρέοΣιμητοΚαραμανλήδοΜητσοτακοΡουσόπουλοΜπακογγιάνιδων  και καμιά θεσμική αλλαγή δεν έγινε. Από ότι φαίνεται αυτό το στημένο παιχνίδι ήταν σχεδιασμένο με οδικό χάρτη και σχεδιάγραμμα και στόχο. 
Πιστεύω πως η υγιής αριστερά θα πρέπει άμεσα να επανακαθορίσει τον ρόλο της απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης και του σκότους και να προσπαθήσει άμεσα να εκθρονίσει άμεσα τους νέους σφετεριστές της εξουσίας τους ΤσιπροΚαμένους της ψεύτικης και στημένης αριστεράς. Υπάρχει άμεση ανάγκη ανάπτυξης του κινήματος αλληλεγγύης για της αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ που από ότι φαίνεται η ανθρωπιστική κρίση θα πάρει μεγάλες διαστάσεις.
Επιτέλους ας γίνει κατανοητό  ότι δεν υπάρχουν μεσσίες. Μόνο ένα δυνατό και μαχητικό λαϊκό κίνημα μπορεί να δημιουργήσει της συνθήκες για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαίωση του λαού.
Γ. Πατεράκης.  

31 Ιουλίου  2015

Η συζήτηση με τον σύντροφο Νίκο 

Να γιατί αυτή η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να μας απαλλάξει από την παρουσία της . Το μόνο που κάνει συνεχίζει επ' ακριβώς την πολιτική της δεξιάς. Γιατί λοιπόν να κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι η ΝΔ η το ΠΑΣΟΚ; Αυτή η κυβέρνηση ή πρέπει άμεσα να αλλάξει ρώτα ή άμεσα να ξεκουμπιστεί από την εξουσία. Αν η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζελοστουρναραίων ηταν προδοτική άλλο τόσο είναι και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την αριστερά.

Όταν εμείς ιδιωτικοποιούμε οι "εταίροι" μας κρατικοποιούν...ναι ναι κρατικοποιούν, τα δικά μας,...
 
 • Νίκος Σταύρ. Δατσερης ΣΙΓΑ ΡΕ ΓΙΩΡΓΗ ΠΟΛΥ ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΚΡΙΤΗΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΡΩΙΜΟΣ ΜΑΛΙΣΤΑ. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΕΙΣ ΡΙΧΝΕΙΣ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΟΥΝ ΤΑ ΖΟΜΠΙ.... ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ....
 • Lewis McLaren Όχι φίλε μου δεν είμαι καθόλου αυστηρός ίσα ίσα είμαι και πολύ επιεικής. Και ούτε πρώιμος. Και επειδή το καπέλο αρχίζει από τις Δημοτικές και φυσικά συνεχίζεται είναι σωστό και απαραίτητο να διατυπώνονται οι απόψεις, και να καταγράφονται. Δεν ζήτησα π...Δείτε περισσότερα
  • Νίκος Σταύρ. Δατσερης Παμε λοιπον. Ολοι ειναι ιδιοι. Τι ΝΔ, τι ΠΑΣΟΚ, τι ΠΟΤΑΜΙ τι ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι ειναι κολητοι της Μερκελ, ο δε Τσιπρας την εχει και γκομενα! Ολοι τα εχουν παρει απο το συστημα και ιδιαιτερα τα λαμογια του Συριζα! Πως τα παω ρε Γιωργη; Φτανει η κριτικη η να συνεχισω; Μηπως δεν βγαζει πουθενα , αλλα μονο εκτονωνομαστε;
  • Lewis McLaren Βέβαια αν την κάνεις έτσι δεν βγαίνει πουθενά. Έχεις όμως εμπεδώσει ως μέλος μιας οργάνωσης ότι αυτή η πολιτική δεν πάει πουθενά όπως πουθενά δεν πήγαινε και η προηγούμενη; Ωραία αυτό είναι το πρώτο.Έχεις στο νου σου να κάνεις δράσεις μέσα στην οργάνωση σου ώστε να παίξεις τον ρόλο σου σαν μέλος; Μπορείς να αποτρέψεις τα οικονομικά συμφέροντα να διεισδύσουν στο χώρο σου και να τον διαβρώσουν; και μπορώ να σου γράψω και χίλια τέτοια ακόμα. Πάμε στο άλλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε για την ευρεία δημοκρατική παράταξη, όπως άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ την ελπίδα της αλλαγής. Αυτήν όμως την ιδιότητα του τείνει να την χάσει λόγω του μνημονίου και των κόκκινων γραμμών. Τώρα ποιός είναι μεγαλύτερο λαμόγιο εγώ δεν το ξέρω, αλλά για να πιστέψω πως αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι λιγότερο λαμόγια πρέπει να το αποδείξουν και έχουν πεδίον δόξης λαμπρόν. Τέλος Νίκο όποιος σκοτώνει είναι φονιάς άσχετα με τι χρώμα μπλουζάκι φοράει. Ο τρόπος διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, η τοποθέτηση του Πάκη, το καπέλο στο 62% και η υπογραφή στο μνημόνιο για μένα είναι σοβαρά γεγονότα που δείχνουν τουλάχιστον τάση για διαχείριση και όχι βάσεις για ριζοσπαστικές αλλαγές. Αν η ΝΔ άφηνε ελεύθερο τον Παπαγεωργόπουλο θα είχαμε βγει στα κάγκελα και εγώ πρώτος. Τώρα τι κάνουμε το περνάμε αμάσητο; Γιατί τι κέρδος θα έχει το κόμμα το κίνημα; Δεν έχω όρεξη να κάνω μαθήματα σε κανένα και για κανένα λόγο. Όλα αυτά τα γράφω γιατί ξαναβλέπω την ιστορία του ΠΑΣΟΚ να ξαναγράφεται. Αν τότε στην αρχή η ανοχή από το κίνημα και την οργάνωση ήταν μηδενική τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Δεν κερδίζει κανείς μας τίποτα, εκτός από τα λαμόγια εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να βαδίζει αυτό τον δρόμο. Η μόνη ελπίδα για αλλαγή είναι η αριστερά. Αν αυτή η αριστερά που σήμερα είναι κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν θέλει να αλλάξει την χώρα πρέπει το κίνημα να βρει άλλα ερείσματα, άλλες συμμαχίες και διαφορετική ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα διαφορετικά στην καλύτερη περίπτωση θα ξαναπέσει στα χέρια της δεξιάς. Δεν μπορεί η αριστερά λόγω της αποτυχίας μιας κυβέρνησης να εγκλωβιστεί μέσα σε αυτήν. Όπως έχω γράψει και άλλη φορά η ελπίδα είναι το κίνημα. Μόνο από ένα υγιές λαϊκό κίνημα μπορεί να ξεπεταχτεί μια ηγετική ομάδα που θα ανταποκρίνεται αμφίδρομα στις απαιτήσεις του κινήματος. Από τα παιδιά του κομματικού σωλήνα και πίσω τις κλειστές πόρτες των γραφείων θα παίρνονται αποφάσεις για τα συμφέροντα των λαμόγιων άσχετα με το ποιος κυβερνά.Και κάτι που ξέχασα δεν έχω τίποτα προσωπικό με κανένα. Για μένα τεράστια σημασία έχει η ζύμωση και η πολιτική αντιπαράθεση από όπου και να εκφράζεται.https://monde-diplomatique.gr/?p=572
  •  

 

31 Ιουλίου 2015

Έτοιμες οι διαδικασίες για την νέα παράταξη. Και από ότι διαβάζω τις ονομάζουν,"επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ". Εγώ επανίδρυση του κακού ΠΑΣΟΚ θα τις έλεγα. Αυτό το σύστημα έχει την δυνατότητα να καταβροχθίζει τα πάντα. Δεν υπάρχουν πια απόρθητα χαρακώματα. Τελικά η αριστερά μπορεί να αποτελέσει την πρωτοπορίας και την άλλη λύση;
Αυτή η αριστερά απέδειξε ότι είναι παντελώς ανίκανη. Υστεροβουλία, ( από δημοψήφισμα εθνικό σε δημοψήφισμα εσωκομματικό), απόλυτη αδυναμία σύνθεσης, ιδεοληψία, φοβικές αποφάσεις χωρίς ίχνος ριζοσπαστισμού, κρυφτούλι πίσω από τις δημοκρατικές διαδικασίες. 
Έγινε τελικά αυτό που φοβόμουν ο ΣΥΡΙΖΑ: Ένα νέο αφομοιωμένο, στρεβλό ΠΑΣΟΚ χωρίς πολιτικό υπόβαθρο που κρατήθηκε ενωμένο μόνο από την δίψα του για εξουσία. Αυτός δεν ήταν άλλωστε ο λόγος που δημιουργήθηκε ο πρόγονος του ΣΥΡΙΖΑ ο Συνασπισμός;
Δυστυχώς τίποτα το διαφορετικό μπήκαμε στην διαδικασία της διαχείρισης και φαίνεται πως ο Τσίπρας αρέσει και στα εσωτερικά και τα εξωτερικά αντιλαϊκά συμφέροντα. 
Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει η ιστορία του καπελώματος του κινήματος. Είναι η ώρα το ίδιο το κίνημα να μπορέσει να αναδείξει τις εξωστρεφείς εσωτερικές του δυνάμεις αχειραγώγητο και ακαπέλωτο. 

Γ.Π.

28 Ιουλίου 2015  

Τι παίζει με τον Γιάνης;

Είμαστε απερίγραπτος λαός. Αν κάποιος δεν έχει plan B είναι ανεύθυνος και αφήνει την χώρα αθωράκιστη έρμαιο στις ορέξεις των καιροσκόπων. Αν έχει plan B είναι προδότης και πρέπει να δοθεί στην πυρά. Όλα Καλά. Και ενδιάμεσα οι πατριώτες που στήνουν ειδικά δικαστήρια. 
Είμαστε ένας λαός να μας ζηλέψει κανείς...
Φυσικά αυτός είναι ο τρόπος αποδόμησης κάποιου που δεν έχεις την δυνατότητα να το κάνεις διαφορετικά. Λάσπη δημιουργία διάχυτης ανασφάλειας κτλ. Γιατί όποιος είναι μάγκας, ξεκινώντας από τον Σόιμπλε,θα πρέπει να τον αντιμετωπίσει με πραγματικούς οικονομικούς όρους; Μήπως δεν φτάνουν σε τέτοιο επίπεδο; 
Έτσι δουλεύει στο σύστημα. Όποιος δεν προσφέρει στο σύστημα, δεν είναι δηλαδή υποταγμένος, αποβάλλεται και αυτός και η οικογένεια του. Το δε σύστημα είναι πάντα έτοιμο για να βρει τους κατάλληλους ανυποχώρητους υπερασπιστές του για να δημιουργήσει τους ήρωες και τους εθνάρχες του.

Γ.Π.

 

22 Ιουλίου 2015

Συμπεράσματα από την τρέχουσα  πολιτική κατάσταση όπως  διαμορφώθηκε από τον  ΣΥΡΙΖΑ
 
Τέσσερα τουλάχιστον συμπεράσματα εξάγονται από την σημερινή πολιτική πραγματικότητα. Είναι μια αβέβαιη κατάσταση   που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως  φυσιολογική. Έχει τα  χαρακτηριστικά, και   τις παθογένειες της   πολιτικής  ανεπάρκειας,  που  φέρνει σε πρώτο πλάνο  τις ενδογενείς αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ και τις μακροχρόνιες αστοχίες του πολιτικού συστήματος. 
Το πρώτο συνοψίζεται ως εξής: που πας ρε Καραμήτρο ή αν θες που πας ξυπόλυτος στα αγκάθια. Και σε απλά Ελληνικά ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο Τσίπρας  έκαναν διαπραγμάτευση χωρίς σχέδιο.  Έτσι ακριβώς χωρίς σχέδιο χωρίς καμιά σοβαρή προετοιμασία χωρίς εναλλακτική. Αυτό το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι εφαρμόσιμο; Αν ναι; Τότε την δεν πήγε καλά;
Αυτό όμως που διαφαίνεται από την συμφωνία του Φλεβάρη ή ακόμα και από την τοποθέτηση Παυλόπουλου στην προεδρία της Δημοκρατίας είναι ό συμβιβασμός. Και πιθανόν αυτό να ήταν το σχέδιο. Εδώ πρέπει να αναρωτηθούμε   για τον ρόλο του δημοψηφίσματος. Ποιος ήταν ο πραγματικός στόχος, του ΣΥΡΙΖΑ για την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος.
Αν το ΝΑΙ ήταν πλειοψηφία τότε θα αποτελούσε το τέλειο άλλοθι σε αυτόν τον συμβιβασμό. Πράγμα που δεν έγινε.                                                            
Έγινε προσπάθεια το δημοψήφισμα να αποτελέσει το άλλοθι σε μια κυβέρνηση που δεν είχε ούτε προγραμματισμό αλλά ούτε συνοχή.  Αποκτά ιδιαίτερη σημασία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που δείχνει ξεκάθαρα την κατεύθυνση  στην οποία πρέπει να βαδίσει η χώρα. Δείχνει όμως και την πιθανότητα συνένωσης του λαϊκού κινήματος .  
Η έλλειψης προγράμματος έχει τα παρακάτω αποτελέσματα: Πρώτη και καλύτερη η ΤΡΟΙΚΑ  που όχι μόνο δεν φεύγει αλλά ενισχύεται και με την παρουσία της κυρίας που είχε την «επιμέλεια» του προγράμματος της Κύπρου ( μάλλον με  επιτυχή παρουσία).                                                            Ο υπεύθυνος τύπου της Γερμανίας σχεδόν παραδέχεται στους δημοσιογράφους  ότι ο κ. Σόιμπλε είναι ο τοποτηρητής ( έπαρχος; κυβερνήτης; αποικιοκράτης; Ο νέος Γκλύξμπουργκ;  τέλος πάντων αυτός που κάνει κουμάντο) στην χώρα μας και μάλιστα στην ερώτηση δημοσιογράφου δεν μειδίασε απλά  αλλά έσκασε στο γέλια.                                                       Δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τι δίκιο της Δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ που διατυμπάνιζαν σε όλους τους τόνους αυτήν την ανεπάρκεια.                                 Επίσης πρέπει να δώσει  δίκιο στους  «υποταγμένους» των καναλιών.                     Και φυσικά την καταστροφική υπογραφή του μνημονίου.
 
 
Το δεύτερο συμπέρασμα  που βγαίνει αβίαστα είναι ότι  η νίκη της αριστεράς χρησιμοποιήθηκε από τα συμφέροντα, ολιγαρχία και κεφάλαιο  ( που από ότι φαίνεται έχουν διείσδυση  ισχυρά και στον ΣΥΡΙΖΑ ) για να ξεπλυθούν τα άπλυτα του ανεπαρκούς πολιτικού συστήματος. Αυτή είναι και η μεγάλη νίκη του συστήματος και που σηματοδοτεί  την τεράστια αποτυχία - ήττα της κυβέρνησης και ίσως ολόκληρης της αριστεράς.   Με αυτόν τον τρόπο όλοι αυτοί που μέχρι χθες ήταν ανεπαρκείς,  ιδιοτελείς στα μάτια του Ελληνικού λαού τώρα φαντάζουν ως αδικημένοι και ως επιβεβαιωμένοι.  Και το τελικό συμπέρασμα: «είναι όλοι ίδιοι»
Έτσι ένα πολιτικό σύστημα διεφθαρμένο υπηρέτης των κάθε λογής συμφερόντων εξαγνίζεται και συγχρόνως χάνεται η ελπίδα του λαού για κάτι διαφορετικό για μια άλλη πρόταση. 
Όμως όλα τα παραπάνω ανατρέπονται αν  παραδεχτούμε ότι αυτού του είδους η πολιτική και η  μέχρι τώρα εφαρμογή της δεν είναι αριστερή πρόταση.
Το τρίτο είναι περισσότερο ερώτημα: Το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος  είχε την σημασία της  άτακτης υποχώρησης;  Δεν νομίζω.  
Το  ΟΧΙ του Ελληνικού λαού ήταν ξεκάθαρο ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και υποδούλωσης της χώρας μας και ολόκληρης της Ευρώπης.  Είναι ανάγκη αυτό το όχι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις  σύμπλευσης της ευρωπαϊκής αριστεράς.  
Θέλω να πιστεύω πως το 62% είναι η αρχή ενός κοινωνικού λαϊκού κινήματος που θα  ξαναδώσει ελπίδα και πρόταση στην Ελληνική κοινωνία. Αυτή φαίνεται  να είναι και η μόνη λύση για την σημερινή τελματωμένη κατάσταση. Είναι όμως απόλυτη ανάγκη αυτό το νέο κίνημα να μην χειραγωγηθεί  μείνει ανεξάρτητο και μόνο του να αποφασίσει την τύχη του.  
Το τέταρτο συμπέρασμα  είναι  το αποτέλεσμα αυτής της αριστερής  με δεξιόστροφη καπιταλιστική φορά πολιτικής. Το ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Δεν μπορώ να φανταστώ τον λόγο που αυτό είναι καλύτερο ή έστω διαφορετικό από το μνημόνιο του ΠΑΣΟΚ και το μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως αυτό είναι χειρότερο από τα προηγούμενα γιατί φέρει την υπογραφή   ΣΥΡΙΖΑ.   
Η άμεση αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε από την υπογραφή του μνημονίου θα πρέπει να αναχαιτιστεί με την συσπείρωση γύρω από τα κοινωνικά κινήματα αλληλεγγύης. Αυτά που υπήρξαν το ανάχωμα της κοινωνίας απέναντι στην σφοδρότητα  των μνημονιακών  νόμων. Είναι απαραίτητη η δημιουργία κοινωνικού δικτύου αλληλεγγύης που θα επεκτείνεται σε διαφορετικούς τομείς: υγεία, περίθαλψη, σίτιση, κλπ.
 
Ποια θα μπορούσε να είναι η  διέξοδος  στην σημερινή κατάσταση; Μόνο ένα ευρύ λαϊκό κίνημα που θα έχει την δυνατότητα να επεμβαίνει καθοριστικά στις τύχες της χώρας. Χρειάζεται όμως χρόνο και πολιτική  ωριμότητα.  
Ως αναφορά το πρώτο είναι ανάγκη η κοινωνία να βρει τα δικά της πατήματα μέσα στην νέα τάξη πραγμάτων να εκτιμήσει, να καθορίσει την θέση της και να διεκδικήσει αυτό που της αναλογεί.  Και αυτή η διαδικασία ας αρχίσει από σήμερα. Πρέπει όμως να αρχίσει από το μηδέν χωρίς πρότυπα και έχοντας σαν γνώμονα την Δημοκρατία, την λαϊκή κυριαρχία, τον σεβασμό της προσωπικότητας,  τις ηθικές αξίες. Αυτό το ρόλο θα μπορούσε κάλλιστα να παίξει εκείνο το 62% αν του δοθεί η δυνατότητα συγκρότησης σε αυτόνομο λαϊκό κίνημα. Ίσως αυτό να  αποτελεί την προίκα του Ελληνικού λαού, αυτό που δεν μπόρεσαν να λεηλατήσουν τα μνημόνια, την θέληση για δημοκρατία και ανεξαρτησία. Ταυτόχρονα πρέπει  να διεκδίκηση καλύτερη και δίκαιη  ανάπτυξη για την χώρα  διεκδικώντας μεγαλύτερη φέτα στον παγκόσμιο καταμερισμό της εργασίας.   
Η πολιτική ωριμότητα είναι απαραίτητο συστατικό για την αναγέννηση  της χώρας μας.  Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξει άρδην ο τρόπος σκέψης μας. Πρέπει να πιστεύεις και να προσπαθείς μόνος σου να αλλάξεις τα πάντα.  Να ξεφύγουμε δηλαδή  από τον ραγιαδισμό, τον ωχαδερφισμό,  την συντήρηση του δικού μας μικρόκοσμου.   Ο Κορνήλιος Καστοριάδης σε μια συνέντευξη του υποστήριξε:   « -Ναι, κύριε, εσύ θα διορθώσεις το ρωμέικο, στο χώρο και στον τομέα όπου βρίσκεσαι». Είναι λοιπόν απαραίτητη η εδραίωση μιας βαθειάς και συμπαγούς  δημοκρατίας στη χώρα που θα ξεπερνά το κομματικό – πελατειακό κατεστημένο, θα κατακερματίζει την εξουσία και θα βάζει τις βάσεις για την  εξομοίωση  της χειρονακτικής με την επιστημονική εργασία. Βασικό ρόλο έχει η ελεύθερη και αυτόνομη ανασυγκρότηση του συνδικάτου που εκτός από τον διεκδικητικό του χαρακτήρα θα πρέπει να συνδιαμορφώνει την ανάπτυξη  της χώρας και να  παίζει και τον ρόλο της ασφαλιστικής δικλίδας απέναντι στους νόμους και τις προθέσεις της εξουσίας.
Γ. Πατεράκης   
 

Κι όμως υπήρχε εναλλακτική λύση!

 

1  «Δεν υπήρχε εναλλακτική λύση» στο Μνημόνιο 3;

Η πλειοψηφία όσων στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ευρύτερα όσων ανήκουν στην ΑριΣΤΕρά, αλλά και η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας συμφωνούν ότι η κυβέρνηση υπέστη μια οδυνηρή ήττα στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου, όταν συνομολόγησε το 3ο Μνημόνιο. 
Η συντριπτική αυτή ήττα, που έχει χαρακτηριστικά συνθηκολόγησης, οδηγεί αυθόρμητα στην αποδοχή της άποψης ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» (το περίφημο θατσερικό ΤΙΝΑ). Αυτό υποστηρίζουν πρωτίστως τα κόμματα της Δεξιάς και «κεντροαριστερής» αντιπολίτευσης και οι οπαδοί τους. Αλλά όχι μόνο.

https://rproject.gr/article/ki-omos-ypirhe-enallaktiki-lysi

 

 

Το ρεύμα μητρόπολης - περιφέρειας. Συγκλίνουσες θεωρίες και αντιφάσεις Εκτύπωση
Τεύχος 4, περίοδος: Ιούλιος - Σεπτέμβριος 1983 

 

Ο ιμπεριαλισμός και οι θεωρίες μητρόπολης - περιφέρειας

Μέρος πρώτο: Το ρεύμα μητρόπολης - περιφέρειας: Συγκλίνουσες θεωρίες και αντιφάσεις

του Γιάννη Μηλιού1. Το πρόβλημα: Ανήκει η Ελλάδα στην «καπιταλιστική περιφέρεια»;

ΑΝ συγκριθεί με μια σχετικά σταθερή Δύση που έχει, μέχρι τώρα, κατορθώσει να ξεπεράσει τις κρίσεις της (1968, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ισπανία) χωρίς να δεχθεί καίρια πλήγματα, η περιφέρεια είναι ένας κόσμος που οι ταξικές σχέσεις βρίσκονται σε κατάσταση αναταραχής. Αυτή είναι η κινητήρια δύναμη της σύγχρονης ιστορίας. (Σαμίρ Άμίν)Η θέση ότι το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα διασπάται και πολώνεται σ' ένα αναπτυγμένο ιμπεριαλιστικό κέντρο και μια εξαρτημένη περιφέρεια, αποτέλεσε, όπως είναι γνωστό, το θεμέλιο και την εσωτερική λογική με βάση την οποία διαμορφώθηκε κατά την τελευταία εικοσαετία ένα συγκεκριμένο ρεύμα στα πλαίσια της διεθνούς Αριστεράς, το ρεύμα «μητρόπολης - περιφέρειας». Στα πλαίσια αυτού του ρεύματος υπάρχουν βέβαια διάφορες θεωρητικές προσεγγίσεις και αναλύσεις που δεν συγκλίνουν πάντα. Είμαστε έτσι υποχρεωμένοι να μιλάμε για θεωρίες μητρόπολης - περιφέρειας και όχι για μια ενιαία θεωρία.

https://www.theseis.com/index.php?option=com_content&task=view&id=59

 

L'unico modo di resistenza di fronte al nuovo fascismo finanziario della Germania e' l' alleanza dei pesi del Sud

13 Luglio 2015

Questo e' il momento di resistenza. E' la quarta volta che Germania prova di impadronirsi del Europa. Da quello che appare non c'è un politico Europeo a poter resistere. Questa volta Germania ha trovato alleanza al Nort, dove ha formato una nuova classe dirigente con l' oligarchia locale ( vecchia nomenclatura di partito in primo luogo) che e' schiava negli interessii della Germania. L' intento della Germania che ormai e' chiaro, e' di governare l'Europa im modo autarchico e fascista. I popoli ha pagare il conto saranno quelli con problemi nella loro contabilita'. Il fatto che FIAT non e' piu in Italia ma in un paese fuori dal' euro fa parte dello stesso piano, dovrebbe scattare l' alarme in Italia. Pensate mano d'opera bassa fuori dalle regole fiscali in Italia che dopo tutto sono imposte dalla Germania. Io personalmente credo ancora su una alleanza dei paesi del sud capace di resistere alla Germania ma che metta anche le basi di un sviluppo nei singoli paesi in una nuova base culturale ed economica. (scusate per il mio Italiano se non e'del tutto  corretto)

 

Τελικά αυτοί οι ''Ευρωπαίοι" τι θέλουν;    12 Ιουλίου2015


Όχι μόνο την υποταγή της Ελλάδας αλλά και τον απόλυτο διασυρμό της. 
Έχουμε εμείς καμιά σχέση με αυτούς τους τυχοδιώκτες; 
Η Λιθουανία προσπαθεί να ξεφύγει από το παρελθόν της και έχει γίνει το νούμερο Ένα φερέφωνο της Γερμανίας.
Η Σλοβακία βγάζει τα απωθημένα της για την στήριξη της Σερβίας.
Η Φιλανδία για να ξεπεράσει την εσωτερική της κρίση ( από κράτος πρόνοιας έχει γίνει κράτος ληστείας με τους φασίστες στην κυβέρνηση) γλύφει τους Γερμανούς και παίρνει κουράγιο από τους ομοϊδεάτες της.
Η Γερμανία θυμήθηκε ότι το 1940 που την πηδήξαμε δις, ξέρει ακόμα ότι την ανάπτυξη της την χρωστά εν πολλής στου Έλληνες μετανάστες, ζει στην καταχνιά και το σκοτάδι και φυσικά όταν ανακαλύπτει τον Ελληνικό ήλιο, τρελαίνεται, και επειδή δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να υπερβεί τα φυσικά της μειονεκτήματα γίνεται ο τιμητής των ηθικών αρχών που πολλές έχει ποδοπατήσατε ως λαός.
Όλα αυτά φτιάχνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, όμως πιστεύω πως όσο ισχυρή και αν παρουσιάζεται η Γερμανία θα καταρρεύσει.
Όταν χρειάστηκε η Ελλάδα έδειξε και την αλληλεγγύη της αλλά και περισσότερο την ψυχική και πολιτιστική της αξιοπρέπεια. 
Αν η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας και του πολιτισμού η Γερμανία είναι το λίκνο της βαρβαρότητας των πολέμων και του φασισμού.
Ήδη από αυτά που μαθαίνουμε το μπλοκ υποχωρεί. Δεν θα μου φανεί καθόλου παράξενο αν το οικονομικό Ράιχ αρχίσει καταρρέει με αφορμή και πάλι την Ελλάδα.

 

Η συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ               10 Ιουλίου 2015
 
 
Το μεγάλο πρόβλημα της ιστορίας αυτής είναι ο αντίκτυπος στην εξουθενωμένη κοινωνία μας. Για για φαντάσου ένα λαό παραδομένο στα συμφέροντα χωρίς έστω την θεωρητική ελπίδα της αριστεράς. Δεν μπορώ να ξεχάσω την διετία 2011 - 2012 και το μισό 2013. Βγάζω έξω το 2014 γιατί ο κόσμος, τουλάχιστον αυτόν που ξέρω εγώ, σταμάτησε να ζητιανεύει ακόμα και τα salospir. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έγινε απότομα πλούσιος. Προσωπικά πιστεύω πως προσαρμόστηκε στις συνθήκες της ανέχειας του πολέμου κάτι σαν χαμαιλέοντας . 
Τώρα αυτή η συμφωνία είναι χειρότερη γιατί δεν παίρνει υπόψη της την κοινωνική αποσύνθεση (ανθρωπιστική κρίση ) και την μη βιωσιμότητα του χρέους. 
Μετά από τρία χρόνια το ΑΕΠ θα έχει πέσει 15% και το χρέος αναλογικά θα έχει ξεπεράσει το 200%, που σημαίνει ένα βαρέλι χωρίς πάτο η ένας φαύλος κύκλος όπως προτιμάτε.
Ο προσωπικός μου φόβος σε αυτήν την κατάσταση είναι η ανεπάρκεια αξιόπιστης λύσης που θα παίρνει υπόψη της τα προβλήματα της Ελλάδας. Δεν είναι δυνατόν μετά από τρία χρόνια να ξαναπάμε σε ένα νέο μνημόνιο και πάλι από την αρχή. 
Η λύση υπάρχει και είναι στα χέρια της αριστεράς οπλισμένα με το 62% του δημοψηφίσματος.
Δεν μπορεί η μόνη λύση να είναι ο Θάνατος ο αφανισμός της πατρίδας μας. Όλοι εμείς που μέχρι χτες στηρίξαμε την διαφορετική πρόταση πρέπει πάλι να δώσουμε την μάχη. Και αυτή τη φορά έχει περισσότερα μέτωπα. Γιατί σ' αυτά προστέθηκε και το μαύρο μέτωπο του φασισμού. 
Τέλος για να είμαι ξεκάθαρος αν δεν υπάρξει λύση που να δίνει ανάσα στην Ελλάδα μας ας φύγουμε από το ευρώ. Γιατί είναι καλύτερα μια Ελλάδα που θα υποφέρει σοβαρά μεν αλλά κάποτε θα σταθεί στα πόδια της, μια Ελλάδα με Ελπίδα και Προοπτική παρά μια Ελλάδα πεθαμένη, αποικία των φίλων μας Ευρωπαίων.
Γ.Πατεράκης

 

Να γιατί ψηφίζω ΟΧΙ      2  Ιουλίου 2015

Γ. Πατεράκης

Είναι εμφανής πλέον  η απάτη που διενεργείτε σε βάρος μας. Σε βάρος του Ελληνικού λαού. Υπάρχει κάποιος νοήμων που να πιστεύει ότι η Μερκελ, ο Σοιμπλε, o Νταισεμπλουμ, και ο Γιουνκερ ενδιαφέρονται για τον Έλληνα πολίτη για τον συνταξιούχο για τον επαγγελματία για τον επιστήμονα. Αν ναι, γιατί αντί να μας δίνουν αυτά που μας χρωστάνε προσπαθούν να μας αφανίσουν;

Φυσικά ο Ελληνικός λαός τον Γενάρη έκανε ένα σοβαρό ‘λάθος’. Δεν ψήφισε σύμφωνα με τα συμφέροντα των ευρωπαίων νεοφιλελεύθερων. Αυτή η επιλογή τους δημιουργεί προβλήματα γιατί αν η μικρή Ελλάδα σήκωσε ανάστημα. Για φανταστείτε πόσο χαλάει  η σούπα της κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε αν οι αριστεροί Ισπανοί, Πορτογάλοι και Ιταλοί αναπτυχθούν τόσο ώστε οι χώρες από υποταγμένες να γίνουν διεκδικητές μέρους της πίτας στον παγκόσμιο καταμερισμό της εργασίας.

Μην γίνει λοιπόν  το μεγάλο λάθος από μας. Να παραδώσουμε εν λευκώ την πατρίδα μας στα καπιταλιστικά συμφέροντα βάζοντας και την σφραγίδα του δημοψηφίσματος.

 Αυτό θα αποτελέσει το  τέλος της λαϊκής  κυριαρχίας στη χώρα μας και με τη βούλα,  για χάρη των συμφερόντων των Γερμανών. Το είδατε το τελευταίο; Μας κλείσανε τις τράπεζες και μας κάνουν πλάκα. Βλέπουν τον κόσμο στις ουρές και το μόνο που κάνουν είναι να σφίγγουν περισσότερο την θηλιά στον λαιμό των Ελλήνων. Σαδιστικά απολαμβάνουν και χειροκροτούν το κατόρθωμα τους. Επιτέλους τους γονατίσαμε.

 Τι και αν προσπαθούν να μας αφανίσουν.

 Εμείς ζούμε αναπνέουνε σκεφτόμαστε δεν έχουμε χρήματα είναι αλήθεια αλλά ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ. Ναι αισθανόμαστε ελεύθεροι αυτές τις λίγες μέρες γιατί αντιστεκόμαστε, δεν ενδίδουμε στις σειρήνες τους σκότους.  

Τέτοια  είναι τα μέσα που χρησιμοποιεί η παγκόσμια ολιγαρχία για να επιβάλλει τον οικονομικό φιλελευθερισμό. Το Ευρωπαϊκό κράτος πρόνοιας τελείωσε  και την θέση του την πήρε η λογική του εκβιασμού. Ή ευθυγραμμίζεσαι με τις επιταγές των συμφερόντων του κεφαλαίου η απλά σε αφήνουν να πεθάνεις. Και αυτό τώρα πια είναι τόσο εμφανές που δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Φανταστείτε πρότειναν στην Ελληνική κυβέρνηση αντί να φορολογηθούν με  29% τα κεφάλαια πάνω από 500.000 ευρώ να αυξηθεί η συμμετοχή των συνταξιούχων από 4% στο 6% στην Υγεία. Γιατί άραγε στις προτάσεις τους δεν μπήκε ποτέ το κούρεμα ή έστω η διευθέτηση του χρέους, ενώ αυτό αυξάνεται μέρα με την ημέρα;

Ενδιαφέρονται και προτείνουν μόνο  οριζόντιες περικοπές. Γιατί  άραγε; Μήπως γιατί από την εξαθλίωση ενός λαού αυτοί κερδίζουν περισσότερα  χρήματα; Για σκεφτείτε πόσα κέρδισε το κεφάλαιο στην χώρα μας από τις περικοπές των μισθών στο όνομα τάχατες του ανταγωνισμού.  Ή πόσα κέρδισαν οι φίλοι μας, οι επονομαζόμενοι και  ‘εταίροι, δανειστές’ από τα δανεικά που μας δίνουν.

Μέχρι τώρα οι παππούδες μας αντιστάθηκαν σε οποιοδήποτε ανταγωνισμό.  Ακόμα και η χούντα του ’40 τελικώς πείστηκε να ορθώσει το ανάστημα της απέναντι στους ναζί και τους φασίστες. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πατρίδα μας είναι  το κομμάτι γης που όλοι ήθελαν να κατακτήσουν. Κι όμως αντισταθήκαμε.

Σε κάθε όμως υποδούλωση της πατρίδας μας πάντα  υπήρχε και ένας Εφιάλτης και δυστυχώς σήμερα υπάρχουν πολλοί. Γιατί όλοι αυτοί που στηρίζουν το Ναι δεν σκέπτονται το συμφέρον της πατρίδας και το δικό μας υπερασπίζουν απλά τα οικονομικά συμφέροντα που τους παρείχαν εξουσία και χλιδάτη ζωή. Για ρίξτε μια ματιά στην τοπική κοινωνία ποιοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν το Ναι. Είναι όλοι αυτοί που τόσο χρόνια με τα πελατειακά, ρουσφετολογικά τους κόμματα κατέστρεψαν αυτήν την χώρα όχι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικά και ηθικά.

Είμαι σε θέση, λόγω της δουλειάς μου,  να βιώνω καθημερινά την απόλυτη εξαθλίωση των ανθρώπων που ενώ τους αφαίρεσαν με μαεστρία όλα τα οικονομικά τους υπάρχοντα τους ποδοπάτησαν και τη λίγη αξιοπρέπεια που τους είχε απομείνει. 

Είναι όμως απόλυτη ανάγκη όταν θα ηρεμίσουμε από όλη αυτή την ιστορία του δημοψηφίσματος είτε ΝΑΙ είτε ΟΧΙ να δούμε τα πράγματα κατάματα και  να δώσουμε λύσεις. Είμαι απόλυτα πεισμένος ότι η ανόρθωση της κοινωνίας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την ανάπτυξη των κινημάτων.

Για μένα ο μόνος τρόπος αντίστασης είναι η συζήτηση η ζύμωση και η οργάνωση. Είναι αλήθεια τα κόμματα μέχρι τώρα μάλλον κακό έκαναν στην κοινωνία στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν ολοένα και περισσότερη εξουσία. Το συνδικαλιστικό κίνημα επίσης εκφυλίστηκε σε τέτοιο βαθμό που ουσιαστικά απώλεσε την παρεμβατικότητα του και από ασφαλής δικλείδα απέναντι στις επιταγές και τα θέλω τις εξουσίας έγινε απλά προθάλαμος για την μετάβαση του εργατοπατέρα στην ανώτερη εξουσία. Την βουλή και την Κυβέρνηση.

Από την άλλη το κόμμα έχασε τον ρόλο του ως αναφορά την παρέμβαση του στην κοινωνία ανήμπορο να δημιουργήσει προϋποθέσεις  ζύμωσης, ανάπτυξη πολιτικής συνείδησης και παραγωγής πολιτικής πρότασης,  μετεξελίχθηκε σε ένα  πελατειακό οικοδόμημα, μόρφωμα άσχετο με την πολιτική και τα ιδεώδη της     με μοναδικό σκοπό να καρπωθεί πάση θυσία την εξουσία.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να ξαναρχίσουν διαδικασίες ζύμωσης ώστε να καθοριστούν νέοι τρόποι για την αντιμετώπιση των αναγκών της κοινωνίας. Για παράδειγμα θα αναφέρω τις πολιτιστικές και εθελοντικές ομάδες που αποτελούν τους πολιτισμικούς πυρήνες για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας μας. Παράλληλα είναι αναγκαία η διεύρυνση της δημοκρατίας ξεπερνώντας τα κανονιστικά της πρότυπα, χαλαρώνοντας δηλαδή την διαδικασία και εμβαθύνοντας την ανάγκη εξομάλυνσης της εξουσίας δίνοντας προτεραιότητα στη συμμετοχική διαδικασία. Ο κατακερματισμός τις εξουσίας ίσως να αποτελεί σήμερα την ασφαλιστική δικλείδα για την χειραγώγηση από τη μια  της κομματικής νομενκλατούρας και από την άλλη  τον περιορισμό της νέας τάξης πραγμάτων (της Παγκοσμιοποιημένης Εξουσίας και των κέντρων της)    

Την Κυριακή ψηφίζουμε ΟΧΙ γιατί συμφέρει εμάς τον Λαό μας την  Ελλάδας μας και όχι τα ολιγαρχικά συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας. Γιατί ενώ όλοι συμφωνούν ότι η πολιτικές που ακολουθήθηκαν είναι εσφαλμένες προσπαθούν να μας πείσουν να τους δώσουμε την άδεια να ξανακολουθήσουν τις ίδιες πολιτικές;

 

Νομιμοποίηση της κομματικής γραφειoκρατίας (Nomenclattura)

                                                                                                                                                                      16 Μαρτίου 2012.

Σύντροφοι αντισταθείτε:

 

Το ψηφοδέλτιο που έχει ένα υποψήφιο για μια θέση δεν χρειάζεται ψήφους γιατί έτσι και αλλιώς θα είναι πρώτο.

Η κομματική γραφειοκρατία που απέχει μακράν από τη λαϊκή βάση έχει απόλυτη ανάγκη από νομιμοποίηση.

ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ;

Αυτούς που ''κάποιος'' τους έδωσε εκατομμύρια και δεν γνωρίζουν ποιός είναι;

Αυτούς που για δεκαετίες υποθήκευσαν το μέλλον της πατρίδας και που σήμερα μας το παρουσιάζουν σαν επική νίκη;

Αυτούς που ανέλαβαν μια Ελλάδα με βιοτικό και κοινωνικό επίπεδο Ευρώπης 2009 και έκαναν βιοτικό επίπεδο της δεκαετίας του 1970;

Αυτούς που με τις κλίκες τους, τους φίλους τους, τους πελάτες τους και τους κουμπάρους τους κατασπατάλησαν τον ιδρώτα των παππούδων μας, των πατεράδων, τον δικό μας, των παιδιών και των εγγονιών μας;

Αυτούς που μέχρι και σήμερα στηρίζονται στα μικροπολιτικά παιχνίδια, κομπίνες για να ευνοήσουν τους οσφυοκάμπτες φίλους δούλους τους;

Εγώ πιστεύω πως είναι ώρα να αντισταθούμε και να απαιτήσουμε :

 1. Την αυτοδιάλυση του κινήματος.
 2. Νέα ιδρυτική συνθήκη ξεκάθαρη όπου Σοσιαλισμός θα σημαίνει Σοσιαλισμός 
 3. Όσοι έχουν λάβει μέρος σε κομματική η κυβερνητική εξουσία να μην έχουν το δικαίωμα να λάβουν άλλο αξίωμα.
 4. Δημιουργία Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (άοπλου) που θα έχει  δύο άξονες:
 • α) Τη διερεύνηση και διαλεύκανση όλων των υποθέσεων που εμπλέκονται σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος μελών πρώην και νυν του Πασόκ, αλλά και των άλλων πολιτικών χώρων.
 • β) Να μελετήσει και να αγωνισθεί σθεναρά για την απελευθέρωση της χώρας από του ευεργέτες δανειστές αποικιοκράτες στους οποίους αυτή η πολιτική τάξη μας παρέδωσε χωρίς να μας ρωτήσει.

Ο μόνος λόγος που μας ζητάνε να ψηφίσουμε την επόμενη Κυριακή είναι να νομιμοποιήσουμε όλους αυτούς που καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη μας όλους αυτούς που μας παρέδωσαν  στα ξένα κέντρα εξουσίας.

 

Γ. Πατεράκης.

 

Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αγίου Νικολάου.

 Κάθε Πέμπτη από 18.00 - 20.00

Το ιατρείο βρίσκεται στο χώρο του Θεραπευτηρίου Αποκατάστασης Χρόνιων Παθήσεων.   

 

Παρεμβάσεις - Σχόλια : Τα σχόλια σας μας είναι απαραίτητα

Φωτογκαλερί: Πολιτική

Επαφή

Αναζητήσεις Βρύσες Λασιθίου Τ.Θ. 251 Τ.Κ. 72400 +036932430666 paterakis.giorgio@gmail.com,